Thread
Print

<一派胡言>缺德龍友影雀變殺雀

個諗法真係.............只有負面,唉!
釣到魚掉番落海,其中一個原因係條魚未夠法定呎吋,要掉番落海等條魚有機會再長大。
做人都可以正面啲諗嘢嘅,唔係會好辛苦架。

請勿好心做壞事!

'大埔滘咁大,佢哋點知隻雀會係嗰度現身?'單係呢句就知講果個真係好叻!

鳥會同寅,實在大小看你們了!

請勿好心做壞事!

偷相咁無品?聽番嚟都得?可能都當係?
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by fkm at 28/02/2012 01:19
Quoted from a mainland forum, by coincidence, just posted today!

而家打壓嘅方法係文明啲,就係用三真七假資料去穿鑿附會,利用傳媒:用特別身份發放虛假資料予未有足夠時間搜集證據的記者,誘使其報導一段大部份虛假抹黑的報導去誤導對觀/攝鳥皆毫無認識的市民,意圖施以群眾壓力打壓異見份子,以祈達到目的!成此事者,比起其眼中放蟲餵雀的攝鳥者,更為為求目的而不擇手段!
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by wcaptain at 29/02/2012 10:51
我係路人丙, Captain

行過看到此帖,多口講兩句

WWF放魚,清塘及基圍,觀鳥會種米,漁護署山上種本土樹等人為活動一般會視作生態管理工作,背後的理論是整體提升生態功能,吸引多些野生生物。

放一些小蟲去拍照就不能跟以上生 ...
唉!WWF 上年米埔減量放魚餵鳥,曾經在電視上接受訪問,講出原因,要知內容,請自己揾,該措施引至米埔範圍外養魚戶同魚護處札馬,養魚戶更無辜被冠以自私之罪名!
請勿好心做壞事!

另外, 我對放蟲比較難忙既經驗係石崗隻Redthroat . 去到SITE, 係先前別人放好既木頭前, 假裝放蟲, 而且企的比較近.  不一會,隻Redthroat 就會跳上去木頭到搵蟲食.
你用心想想, 呢件係唔係好事, 對環景同隻雀有冇影響?

講住一個例子先,不過啲人又會話外地唔算數架,X灣大X山47K人所共知一對白眉林鴝,某所謂保育人仕影完返嚟出相之後話對雀唔係餵嘅,掩耳盗鈴,但係對雀每次一有人到,兩公婆左右分立,等食任影乖到不得了,餵咗幾多年?人人知,今年又有師兄剛影完返嚟,有冇人捉走對雀?有冇破壞生態?點解人哋得呀?諗下喇。

[ Last edited by ying at 2/03/2012 01:00 ]
請勿好心做壞事!

Sze 小姐,我何曾推動鳥會同意餵蟲攝鳥?講述白眉林鴝一事,只為解答 cjacky 先生的提問而舉一例子,咁你就老屈我?!嘩!又出陰招?披枷帶鎖?!
ivantse 先生,我提出米埔停餵一事,你揾到個題目係乜嘢?係'米埔放魚引鳥計劃失敗'點解要提呀?因為曾經有人話佢哋係有計劃地去做嘅,點同呀?咦!咁有計劃都失敗?本來幾千鸕鷀過境,演變至過萬,影響附近生態/境,一發不可收拾,所以失敗!而扎馬一事,係政府只補償米埔範圍內的養魚戶,而米埔範圍外養魚戶則不作補償,你認為鸕鷀識分邊個魚塘有保償咩?導致米埔範圍外養魚戶生計不保!惟有豎網自保私產,而保育人仕只保鳥,不理人!報漁護處派員拆網而導致發生衝突!你保鳥不食人間煙火,但養魚戶一家老幼,朝不保夕,何其殘忍?!及後有保育人仕竟冠以此乃自私行為!ivantse 先生,你再努力啲揾下段新聞訪問先喇,我試試睇睇有冇師兄錄低咗先。('米埔放魚引鳥計劃失敗新聞訪問'張浩輝先生應該有接受訪問,如果記錯先向張先生道歉!)
其實咁耐以來,有心人仕只管自己睇法,不理他人感受,大有唯我獨尊之勢!但自己老友則保護周周,只以自己所想為先,不懂潛移默化,開導別人,動輒使用似是而非虛假理據,穿鑿附會!後更利用傳媒發放虛假消息,抹黑別人,以達其自以為是之目的,觀其微而知其著!常用假證據騙人抹黑別人者,又有誰人會信其言行?講咩都冇人聽喇!所以各人動筆都只想島會澄清真相而矣。某人曾帶大隊攝影隊伍拍攝騷擾家燕巢穴,我朋友小兒本從不理會燕巢,但節目出街後,小孩乘朋友外出竟爬梯擾巢!結果燕去巢空!只懂指責別人不是!其人從不自我檢討。
鳥會宗旨如何,有目共睹,何需閣下指指點點?其心有異,其人不忠!
就是因為幾次鳥會被有心人仕借其名而亂其正!導致鳥會失去公信力!故而在此豈容小廝亂叫?亂鳥會之正名!
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by ivantse at 3/03/2012 20:14

沒錯,米埔魚塘放魚計劃相信是經過WWF的專家們評估及細心考量之後才實行的,可惜的是達不到預期的效果,原因有很多,但是仍需有關方面繼續研究,但是失敗的原因並不是這次討論的重點,可以之從再找時間討論。但是這件事有一點 ...
先生論說,前後矛盾,先說 WWF 放魚失敗一事不在此次討論範圍,後以此失敗之事比論餵蟲攝鳥有機會破壞生態且難以估計,但又缺乏證據,需要專家評估云云。所以除非可以找出真實論據證明放餌播聲對本地野鳥的影響甚大,方可據理勸導眾人,而不是假證抹黑誤導對觀攝鳥無知的市民,方為道理。
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by richome2 at 3/03/2012 21:17
其實不如想一想,如果MP 唔放魚,D雀周圍飛,點知去O左對岸,後果會點大家估下,
我支持MP 放魚,MP 絕對是雀仔良好的落腳點,只不過又係錢的問題! ...
本來幾千鸕鷀過境,演變至過萬,影響附近生態/境,一發不可收拾,所以失敗!
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by fkm at 4/03/2012 00:54
Ying兄:

Quote多一句俾你睇:

從中我們可以一窺他們的心態:

1. 如果人多的鳥攝者加入鳥會,"會員素質就沒有保證了", 即是變相在說觀鳥的有質素, 攝鳥的"素質就沒有保證了" - 這不正正暴露了他們心底歧視鳥攝者的 ...
攰架!不過據理力爭咁解遮。
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 5/03/2012 03:34

thinfor兄!近來特首租樓同坐遊艇的事,有不少人說是梁/唐特意放消息出來令到記者們轉移不再報導他們的不利消息。
我上次在討論區為鳥兒發言時,又是有人叫我不要再浪費時間在那件事上而專心去爭取保育南生圍,但我卻質疑他 ...
講近自己?
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by blackdogto at 5/03/2012 09:51
假如這個討論仍然是立於放蟲誘雀一事的話,我有以下意見.

先唔好講放蟲引雀呢個行為啱唔啱,討論之中有兩個問題好值得反思一下

首先,有人提出外國有人響自己花園放Bird Feeder去吸引雀,在米埔放魚,在Long Valley種稻米等 ...
哦,你係想話海洋公園喺自己地方,所以對動物做乜都唔關你地事喇!簡單啲講得喇,我哋明架。
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 4/03/2012 03:33
雀鳥的分類會以很多不同因素去界定,包括:DNA,形態,毛色,鳴聲,繁殖地,度冬地,分佈地等等。
人類除了在分類學上被分類為智人外,我近來在一套叫"阿漢正傳'中領會到人應該只分為好人及壞人。
組織/學會會因應其工作性質而分為慈善 ...
引用你嘅講法,呢度講近有壞人俾假資料記者,引導報紙報流料誤導市民,你喺度寫咁大篇文做乜呀?自己開個 post 先去討論喇。
請勿好心做壞事!

大家好,我是路人戊
路人戊,你好。
沒有真實論據證明放餌播聲對本地野鳥的影響甚大,難道就可以任意妄為嗎?
  沒有真實論據證明放餌播聲對本地野鳥的影響甚大,因為自己認為不對就可以肆意抹黑,放假料,任意妄為嗎?在大街你絕對可以大聲講粗口,既沒有方法,途人又可以當耳邊風,你會這樣做嗎?
你錯嘞,咁做如果騷擾途人,係有機會被控遊盪,或滋擾罪。在博物館你絕對可以食著野參觀,沒有明文規定不准飲食,又沒有人會理你你會這樣做嗎?  
博物館係有明文規定不准飲食的。我相信很多人的答案是不會,因為我相信絕大部分人都懂得什麼叫做尊重,在適當的地方做適當的事情。就是

放餌也許對整體生態來說也許不是有很大的影響,但就代表我們就可以放餌嗎?
  也許如你所說,只要全人類滅亡就可以對動物絶無任何傷害。放了餌,拍攝目標鳥種可說是不費吹灰之力,但你有尊重過雀鳥嗎?
撫心自問,你有完全尊重過大自然嗎? 餵拍真的不費吹灰之力嗎?何況不是只有一個人放餌,積少成多,對生態的影響實在不言而喻。
當然 WWF放魚,鳥會種稻,當然不止一個人咁小喇,對生態影響當然不言而喻。我們接受的是生態攝影————是代表著人和大自然之間的融合,而不是「花瓶攝影」————雀鳥只是你的模特兒,甚至把他當作死物看待。
我們,是指那些人?別把世界當成自己所想的,生態攝影真是你所說的那樣嗎?那些人有說自己是生態攝影嗎?
放餌攝鳥,不僅是生態上的問題,更是態度上的問題。
覺得有問題就要抹黑造假去解決嗎?不是應該找出真憑據去開導別人嗎?
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by blackdogto at 5/03/2012 10:07

如果如你所說,我會讚賞你所做的,但當風氣一長,未必有太多人可以像你這樣控制自己和勸服他人。而這些例子都肯定地證明了這類殺傷性的行為是的確存在著,亦是基於放蟲風氣下直接而順理成章所衍生的一個現象。
要控制這些行 ...
去海洋公園欣賞完草原鵰表演,又點控制別人唔好餵蟲影雀吖?
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 7/03/2012 01:45

我一直是說某部分鳥攝人士,我沒有說是全部鳥攝人士,那有什麼問題呢?
食煙講粗口都已經事少,我幾年前甚至親眼見過有鳥攝人士在等鳥時坐在別人的墳墓上,這些又算是那類人呢?

你說的這些是好的例子,那請大家持之以恆,以身作 ...
我同意你講坐在墳墓上事件(我同你竟然有相同意見!可見不打不相識 不過我知道是那類人 )話說幾年前我到蒲台拍鳥,碰到鳥會蒲台導賞團帶住一班觀鳥者,瞬間失去蹤影,我不以為意,繼續尋鳥,由學校拾級而上,竟發現整群鳥會導賞團人仕坐在某墳墓之上,等候一隻罕有鳥種,此事亦係我親眼所見呢。
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 7/03/2012 01:53

如果沒有發生過這些事,何來有人報料給記者?何來台灣的鳥友在網上的資料分享?
你這樣的說法跟唐唐在僭建/感情缺失的問題上,不願真心悔改,而只是埋怨別人抹黑他,有什麼分別呢? ...
嘩!咁你都分唔到?唐唐不是被抹黑,佢課外活動,僭建安樂窩等事件,那些罪名都是有真憑據的,正直選特首咁重要期間!就算唐唐唔告,佢班利益既得者都一定控告報章誹謗啦,不同此事錯漏百出,連照片都錯,根本就兩回事,焉能混為一談!?你.........又試嚟啦!

[ Last edited by ying at 10/03/2012 02:18 ]
請勿好心做壞事!

不對!你又用自己的想法套在別人身上!我只是叫他想想有沒有不自覺地破壞過大自然,有則反省,無則共勉之。
這番不該的話是你說的,你作出這番話,你的目的是要我們收聲?
我問:"餵拍真的不費吹灰之力嗎?",是想知道他有没有試過餵拍,反對餵拍與否?如你所言,不在此題內討論,請另開 post。請尊重題目!
完全尊重大自然?你?你因為覺得有幸被拍,如中六合彩般高興而導致燕去巢空的你竟舐不知恥如是說?! 推崇誘攝?這也是你說的,我何曾講過?
啊!還教我們組誘攝會推崇誘攝?!你居心叵測! 還要教我們對抗鳥會,為鳥會樹敵!?
打字係攰啲,但可以暴露你嘅錯處,我頂得住!
鳥事就梗係喺鳥會申冤喇!唔通你老死果度咩?你送人一程嘅。
道不同當然不相為謀喇,但你想趕走我?等你可以一大獨尊?有你講冇人講?
鳥會你司職何位?竟代鳥會發言?僭越你都做得出?!鳥會自有其作法,何容小廝亂叫!
在你之前所書字裏行間,早有暗示鳥會如再不作決定你就留在鳥會也没有意思!威迫咁下三濫?為何你還不離去,回到老巢再作威作福,想點都得啦!
留在此你究竟想得些什麼?為些什麼呢?

[ Last edited by ying at 10/03/2012 04:47 ]
請勿好心做壞事!

Thread