Thread
Print

鳥巢投訴勞氣事件!

鳥巢投訴勞氣事件!

話說今日趁好天一次過走了幾個地方巡燕巢, 結果去到最後一個地方時,
發現一楝有十多個有燕子使用中的小白腰雨燕巢既大廈開始搭棚,
地上放有估計是用來工程時包裹大廈的綠色網!
因為現時是小白腰雨燕的繁殖期,而且小白腰雨燕晚上是需要回巢休息的
為希望大廈工程時可以留條生路俾d燕子出入鳥巢,
所以我先打俾鳥會, 同事都話可能要聯絡AFCD,
但他們都會睇下可唔可以幫手出封信俾楝大廈!

跟住我就打去1823, 希望AFCD也可以幫手出信及
提醒大廈業主大廈外牆有燕巢, 希望工程時多加留意!
點知個接線生就只係話大廈係私人地方,
佢地有權清理大廈外牆上既鳥巢!
我即時火到黎埋, 有無攪錯?
所有野生動物及鳥巢都是受保護架嘛!
個接線生就話都唔係所有雀都受保護架! 唔通白鴿又受保護咩?
我聽完佢黎叫句就仲火上加油!
我問佢你有無聽過幾年前元朗阜財街單CASE? 拆巢既工人係會俾人告架?
個接線生就答: 無喎! 我地人上無呢樣資料喎! 仲話佢地有指引唔係咩都關AFCD事!

痴線架! 呢個咩人黎架!
我跟住就發晒火話: OK! 你唔識唔緊要! 咁你可唔可以PASS 我個CASE俾AFCD, 搵個識既人同我講?
個接線生仲係想耍我收線, 我死都要佢搵AFCD既人覆我,
最後佢好唔服氣地先話咁幫你當ENQUIRY咁落啦! 態度當然好唔HELPFUL啦!

收線後, 我立即再打1823投訴之前個接線生!
大佬呀! 你唔識我唔怪你, 因為接線生無可能識晒所有野,
但你唔肯定時, 唔該你唔好淨係識耍人收線呀!
你可以幫我PASS 個CASE俾有關同事呀!

所以如果大家有機會遇到有鳥巢有被毀既危機時,
千萬唔好咁易俾D 接線生耍你收線! 一定要力爭到底!

真係好激氣!

多謝你們的支持呀! 好感動!

好彩!今日已經有AFCD既職員回覆我(起初我仲驚有等多幾日!),
佢地明天會去個度睇下個工程會點樣影響D燕巢,
然後再搵大廈既負責人傾,希望幫到D雨燕啦!

個楝樓既燕巢其實已經好慘架啦!
因為去年繁殖季後,楝樓對面起左一楝50幾層高既玻璃幕牆大廈,
我已經擔心會有好多雨燕(尤其是新出生的)撞玻璃死,
點知原來仲未係最慘既情況,今年仲落左咁耐雨,
又打個8號風球,依家仲搭埋棚!

再有最新進展既話再話俾大家知!

P.S.我睇開既5個市區既小白腰雨燕繁殖點,今年有4個都仲係無乜或者少左雨燕返黎,仲有1個我未去睇!
唔知係今年凍耐左,影響佢地既繁殖期;定係佢地搵到新地點繁殖(如果係我又要好艱辛再搵過! );
定係佢地有咩不測? 好擔心!
希望佢地快D返黎啦!

[ Last edited by Sze at 4/07/2008 00:20 ]

有編號的紅圈是去年或前年肯定有雨燕使用的巢位! 沒有編號的是懷疑位置! 本來想今年去再confirm, 不過可能沒有機會了!

[ Last edited by Sze at 4/07/2008 00:47 ]

Attachment

4/07/2008 00:47

Quote:
原帖由 HKBWS China 於 4/07/2008 11:12 發表
今次AFCD 的表現又幾好喎~

係香港, 要安居...唔係一件易事呢...可唔可以俾小小生存空間呢D捕食蚊虫的雀仔?   
係呀!係呀!好快手呀!
今日AFCD既職員已經去左了解個情況,他回覆我大廈外牆部份地方因為有剝落所以需要做維修,
而管理處亦應承了在工程進行時會避開那些鳥巢!
鳥巢的危機暫時說是解除了!不過我遲d都會再去睇睇!
希望唔洗再搵大家幫手啦!

其實, 唔單止雀仔, 所有既野生動物都好努力的令自己可以生存下去,
希望大家都可以為佢地做多D, 俾返D生存空間佢地啦!

今日是悲喜交集的一日!

今日13:17我又去到該楝外牆有燕巢的大廈巡視,
終於見到d小白腰雨燕返來了!
總數大約有5隻!

跟住就發現大廈唔守信用,6個燕巢中有1個已被網封了正面!

跟住更唔開心既係我見到d小白腰雨燕好想飛返埋個巢度,但因為d棚阻住而唔知點樣飛入去先好!

佢地嘗試飛入!(13:19)

唔成功,反彈返出黎!

如事者,d雨燕試左好多次,而且一面嘗試,一面就發出一些跟平時很不同的叫聲!是一些比平時低沉又短促的叫聲!

過左7分鐘後終於有1隻成功左!(13:26)

但佢既伴侶唔成功,都係飛唔到埋個巢度!

成功的1隻在牆上等待!(13:27)

然後又離開!(13:27)

佢地繼續嘗試!(13:27)

又有1隻成功左!(13:28)

另1隻也再次嘗試!(13:28)

終於都成功啦!(13:28)

接著,牠們又離開,然後又再飛埋個巢度,好像想熟習如何飛埋個巢般!(13:28)

跟住佢地就飛遠去覓食了!(13:29)

跟住我又發展另1個燕巢也有鳥可以成功出入!(13:44)

事後,因為已有1個燕巢被封,我因擔心其他的燕巢也受害,所以我再致電負責的AFCD職員,麻煩他幫忙再次跟進!希望那些巢及雨燕會平安無事!

Quote:
Original posted by wjemi at 14/07/2008 23:29

開始有點擔心!唔知D大廈嘅負責人有無通知工人唔好掂(清理)啲燕巢呢?
Worrying! I wonder if the management of building has requested the workers to leave the nests alone. ...

其實就算佢地唔清理,
將來d搭棚工人同d雨燕巢都好近,
唔知對d雨燕會唔會有影響!
另外,如果巢內真係有燕BB,
佢地將來學飛時,D棚對佢地應該都會有影響!
睇下佢地既父母飛得咁叻,
都要試左7分鐘先飛到入去,
幼鳥好可能一飛出黎就撞到D棚!

Quote:
Original posted by lchunfai at 15/07/2008 13:55
Call WWF 救B
應該唔關WWF事,如果隻雀受左傷可以call SPCA,依家AFCD幫忙跟進緊呢個case!

AFCD既職員真係好有效率,今日佢已經又去左了解一下,
佢回覆我D網唔會再落D架啦,所以剩餘既巢應該唔會俾D網阻住!
至於已經俾網遮住個巢,佢已經同大廈講左希望可以改善一下,唔好阻住個燕巢!
我會繼續跟進!如果有需要我會再搵AFCD幫手,
不過當然唔希望有呢個需要啦!

最後,好感激AFCD那位職員有效率的跟進!感激萬分!

Quote:
Original posted by kken at 16/07/2008 10:56
看見sze姐一系列雨燕入巢圖片,也不禁讚讚雨燕們對生命的執著 !  
因為那裡是牠們辛苦營造的家,內裡更可能有牠們心愛的小寶寶呢!

工程已於個多星期前完成,網及棚架已經拆掉!
不過自7月中後已沒有再發現雨燕的蹤影,
可能已經棄巢!
唯有寄望下年牠們再回來吧!

註:今年我巡查的5個小白腰雨燕巢,只有其中2個有較明顯有幼鳥出世的跡象,
其餘3個接近是棄巢狀態,而且今年成鳥及出生的幼鳥數量亦似乎比過往2-3年為低!
希望只是週期性波動,下年會回復至以往水平!

整左動畫版!

小白腰試飛Take 1

小白腰試飛Take 5

小白腰試飛再Take --- 唔成功!返彈!

小白腰試飛再Take N!

好野!今年佢地返左黎啦! 
之前都只係見6隻左右,
今日5點去探下佢地時見到成30隻呀!

不過個數字實在多左太多了,
而且睇左成個鐘後發現佢地唔係隻隻都飛入巢, 
好多都只係好似跟住帶頭個隻係度飛下, 
有d似似我地玩拉人龍咁!

有d 懷疑小白腰雨燕都有些跟麻鷹相似既黃昏群聚習性,
又或者佢地帶附近的朋友仔黎睇下佢地屋企個示範單位?

[ Last edited by Sze at 26/05/2009 20:04 ]

Thread