Thread
Print

[Hong Kong] bird shooting 成人帶小孩到南生圍射鳥

bird shooting 成人帶小孩到南生圍射鳥

11月29日 星期日下午約 3:30pm
在南生圍路(沿錦田河往紅毛橋方向途中)
見一太太與四名男孩在池塘邊
4名男孩均手持或長或短豆槍(?)向池塘發射
其中一人更向天舉槍
樹上都站滿鸕鶿
我於是舉機拍他們
他們的警覺也奇高
馬上停手
我向他們發出警告
表示射鳥是犯法的
那位太太馬辨說:唔會射到架,我地射池塘咋。

之後
射槍活動已停止,不久,這位太太駕車離去

其實我相信他們眼界沒那麼厲害
但萬一誤中池塘中任何生物、鳥類甚至路人都唔係好事
為何會有家長和小孩進行這等活動
令人費解!

望各位若再遇此家庭
有勞大家教化教化!

[ Last edited by BWA at 1/12/2008 22:37 ]

Attachment

bird shooting 1.jpg (151.51 KB)

1/12/2008 22:25

bird shooting 1.jpg

看來似是氣槍。

成年人(家長?)竟然帶孩子去射鳥,
無聊兼無家教!

建議將資料電郵給漁護署備案。

是!最好打去AFCD備案!
甚至打埋去警署,除左動物,射親人都唔好啦!

其實香港有無法例管制使用氣槍既呢?

Quote:
Original posted by Sze at 2/12/2008 01:46
是!最好打去AFCD備案!
甚至打埋去警署,除左動物,射親人都唔好啦!

其實香港有無法例管制使用氣槍既呢?
小弟多年前有玩過wargame ,知道少少分享下.........

首先氣鎗power唔可以過2焦耳(呢個應該好多人都知) ,仲有係街或公眾地方"露械"都係唔得.........違反以上兩點或其中之一已經拉得

[ Last edited by nlinyau at 2/12/2008 02:22 ]

我都遇過類似事情.  

我既方法係暗地裡報警, 原因係我懷疑有人非法使用氣槍. (如果係佢地面前打電話的話, 佢地或者會跑掉)

結果係警方赶得切到. 班細路當場被問話.

我其實行山的次數遠比遠足多, 見打war game的人不少, 但我最對他們沒有好感.  想問一下樓上, 是不是有biodegradable的bb彈? 我見到地上邊o的彈, 已經覺得係一種visual pollution, 已不理會佢有無其他的問題.

況且香港的郊區不算大, 遊人人士亦多, 發展war game有點限制, 如香港要發展高球一樣(第一大反對!)

我玩過一次war game, 之後就無再玩喇.

多謝指正, 為我們的環境出一分力.
Manson Tsang
雀鳥科

I will ask AFCD to have poster board explain the regulation that shooting bird with "any gun" is forbidden.  I can see that even with water gun, the bird are disturbed in an unbearable way.

HF Cheung

Thread