BBS BBS Help Help Search Search Members Members Login Login Register Register English | 中文
Welcome, Guest. Please Login or Register. May 14th, 2024, 11:32am

HKBWS BBS 香 港 觀 鳥 會 新 聞 組
   Special Topics 特別主題
   Swifts and Swallows 燕與雨燕
(Moderator: BBS Moderators)
   有關小白腰雨燕的問題想請教!
« Previous topic | Next topic »
Pages: 1  Reply Reply Send Topic Send Topic Print Print
   Author  Topic: 有關小白腰雨燕的問題想請教!  (Read 865 times)
Sze
BBS Member
BBS God

I love bird watching!

有關小白腰雨燕的問題想請教!
« on: Jul 9th, 2004, 9:47pm »
Quote Quote Modify Modify

我想請教下呢,
其實小白腰雨燕係市區係咪好常見架? 因為我係荃灣及葵青區2-3個地點
都發現佢地既蹤影,
每處都見到10隻或以上,
而且其中一個地點既工業大廈外牆,
仲見到起碼6個佢地既巢!
我好驚奇呀!
原來工廠區都岩雀仔住架?
佢地係工廠區附近都有野岩食架?

唔好意思呀!我觀鳥經驗尚淺!
所以有很多關於鳥類既知識都唔係太清楚!
希望有前輩可以唔怕麻煩,
幫忙解答我既疑問呀!感激萬分!

« Last Edit: Jul 9th, 2004, 9:48pm by Sze » Logged

食飽就(目訓)咁至in!開心快樂每一天!
http://www.fotop.net/hokszewong
me_domchan
BBS Administrator

Re: 有關小白腰雨燕的問題想請教!
« Reply #1 on: Jul 10th, 2004, 12:46am »

on Jul 9th, 2004, 9:47pm, Sze wrote:
我想請教下呢,
其實小白腰雨燕係市區係咪好常見架?因為我係荃灣及葵青區2-3個地點
都發現佢地既蹤影,
每處都見到10隻或以上,
而且其中一個地點既工業大廈外牆,
仲見到起碼6個佢地既巢!
我好驚奇呀!
原來工廠區都岩雀仔住架?
佢地係工廠區附近都有野岩食架?

唔好意思呀!我觀鳥經驗尚淺!
所以有很多關於鳥類既知識都唔係太清楚!
希望有前輩可以唔怕麻煩,
幫忙解答我既疑問呀!感激萬分!

係舊區會易見好多,好似元朗上水咁,好多舊樓騎樓底都有
雨燕 (唔知做乜..呢期D 傳媒成日寫乳燕....) 主要食飛飛下的昆蟲  
好似蚊咁,所以佢地係工廠區都可以搵到食
如果你去元朗..你會見到D 雨燕通天飛!

(如有錯漏,請各鳥友指正)  
Sze
BBS Member
BBS God

Re: 有關小白腰雨燕的問題想請教!
« Reply #2 on: Jul 10th, 2004, 1:18am »

on Jul 10th, 2004, 12:46am, me_domchan wrote:

係舊區會易見好多,好似元朗上水咁,好多舊樓騎樓底都有
雨燕 (唔知做乜..呢期D 傳媒成日寫乳燕....) 主要食飛飛下的昆蟲  
好似蚊咁,所以佢地係工廠區都可以搵到食
如果你去元朗..你會見到D 雨燕通天飛!

(如有錯漏,請各鳥友指正)  

Thanks !! me_domchan !!!

我都有入過元朗呀!
都見過成天都係既小白腰雨燕!
有時佢地仲會用砲彈既速度低飛到
係巴士上層坐可以見到佢地既「白腰」添呀!
好壯觀架!(好驚架巴士會撞到佢地!)
只係覺地佢地好厲害!
唔只係屋簷下,
就連工廠大廈外牆既窗口位
都可以築到巢,
而且仲可以係一個
連麻雀都唔多隻既工廠區生活!
太神奇啦!  

食飽就(目訓)咁至in!開心快樂每一天!
http://www.fotop.net/hokszewong
Pages: 1  Reply Reply Send Topic Send Topic Print Print

« Previous topic | Next topic »

logo

香 港 觀 鳥 會
Hong Kong Bird Watching Society

Best viewed with IE 6.0 or Netsacpe 7.0:

Download Explorer   Download Netscape

HKBWS BBS 香 港 觀 鳥 會 新 聞 組 » Powered by YaBB!
YaBB 2000-2002,
Xnull. All Rights Reserved.