Thread
Print

[Owls] 鵰鴞 Eurasian Eagle Owl

鵰鴞 Eurasian Eagle Owl

Tonight go with Pitarhk again ,this time we made it ,so happy
12/08/2008  ,飛鵝山  Kowloon Peak

sorry for poor quality photos due to high ISO and long exposure time
but we will keep on that method (no flash for birds photography........ I think all birds don't like flash also)

thx Miss/Mr  Eagle Owl  stand here for about 45 mins
#1  500mm ,f/4.0, 6.0 s, iso3200

#2  500.0mm ,f/4.0, 13.0 s,  iso1600

#3  500.0mm ,f/4.0, 13.0 s,  iso1600

#4  500.0mm ,f/4.0, 15.0 s,  iso1600

voice record : (please turn your speakers to higher vol. or use headphone)
http://www.fotop.net/yau312/eurasianeagleowl/bubobubo

........ thx for watching

主席 ,我地得左la ,無令你失望

[ Last edited by nlinyau at 13/08/2008 16:08 ]

Quote:
Original posted by HFCheung at 13/08/2008 14:05
恭喜!即係話可以指派更具挑戰的任務,例如飛鵝山上拍飛鵝……

犀利,很多人要看這鳥,預計可能會有大量大炮開入該區,希望大家保持理性。

仲有,不要隋便稱呼別人老人家,其實我(心境)比你們年輕小小,未夠廿八歲。

張浩輝 ...
對唔住主席 ,下前唔再叫你老人家

飛鵝就有難度la ,飛蛾就無問題

想信呢度的會員都係愛鳥之人

有能力的話 ,當然影埋相會好D ,至少在記錄方面會更加肯定
師兄唔好誤會喜歡影雀的人一定只為影相(雖然真係有好多呢類人) .我雖然係喜歡影相 ,但唔係話影就影 ,舉例今次影到之前我地都做好多資料搜集 ,翻查舊記錄 ,上網找貓頭鷹的習性 ,估計出現可能性 ,跟住上山等........相信一般只為影相的人唔會有心機做這樣多的事......對我來說影相係一個記錄同往後的回憶 ,並唔係曬命
希望各位唔好把用大炮或喜歡影相的人一定標簽做"只為影相"
係到要多謝主席的鼓勵 ,為我們上山打了強心針
都多謝大家的支持

我無你地這樣的大志 ,我去鷓鴣山影鷓鴣算了

[ Last edited by nlinyau at 13/08/2008 22:27 ]

Quote:
Original posted by lchunfai at 13/08/2008 22:37

我5係針對他人,但某某forum d 師兄係日日去剩影翠鳥,一定不像師兄你

師兄付出甘多,今次一定好happy

我都想好似師兄你甘,一個甘出色ge鳥人

影埋相當然會好D, 大家可以交流下,,

師兄你 ...
客氣客氣.......我絕對唔係出色 ,只係好運加點點努力 ,我仲有大把o野要慢慢學 ,我觀鳥影鳥只係一年多少許 ,仲算係一名新手呢 , 我很樂意與志同道合的人交朋友

Quote:
Original posted by pitarhk at 13/08/2008 22:32

好消息,佢已經入左會,成為呢到新會員

跟住就影左呢隻大貓
昨日中午先交表 ,仲未批ga

不過一交完表之後夜晚就為我帶來好運

Thread