Thread
Print

想問用單筒鳥攝

想問用單筒鳥攝

我現時有canon 450d
有benro a228腳
如果要買set 單筒鳥攝裝備大概要幾錢??
請問有無咩推介??

小弟觀鳥/鳥攝新手真係好多野都唔係好識
thank you very much~

[ Last edited by fkm1983 at 27/02/2010 21:22 ]

建議你先去 Gear 器材果個 section search 下先,果度都有頗多 digiscoping 既資料
http://blog.yahoo.com/puppymic

其實我都望過好多ching d 舊post
我都唔係知個價錢
因為我真係從未接觸過觀鳥,對現時單筒的價錢無咩認知
邊d 好, 邊d唔好, 邊d 平, 邊d貴 我完全唔知=.=
之前見有ching 提及過,動不動都要上萬元(我淨係識一個s字頭的那個品牌), 小弟都唔係咁負擔得起
但希望有無ching 可以介紹平價的單筒,等小弟可以參考一下

ching 都多謝你意見~~~
我會繼續搵資料
thank you

[ Last edited by fkm1983 at 27/02/2010 22:58 ]

Quote:
Original posted by fkm1983 at 27/02/2010 22:57
其實我都望過好多ching d 舊post
我都唔係知個價錢
因為我真係從未接觸過觀鳥,對現時單筒的價錢無咩認知
邊d 好, 邊d唔好, 邊d 平, 邊d貴 我完全唔知=.=
之前見有ching 提及過,動不動都要上萬元(我淨係識一個s字頭的那 ...
價方便我提供上年8月swarovski個價:
Swarovski STS-80HD + 30x = $16300 + $3000 = $19300

不過過去幾個月,個價不斷上升,現在要買返呢個組合差唔多要~$23000到

Quote:
Original posted by pitarhk at 27/02/2010 23:38

價方便我提供上年8月swarovski個價:
Swarovski STS-80HD + 30x = $16300 + $3000 = $19300

不過過去幾個月,個價不斷上升,現在要買返呢個組合差唔多要~$23000到 ...
2萬幾

買支70-200mm/2.8, 大概萬鬆d蚊(平d可買支幾千蚊定焦200, 價錢自己問, 我只知大概), 然後再買約$1250 k字頭extender 2X, 駁埋400mm都頂得下, 雖然光圈收細到5.6, 但日光日白影都冇乜問題
如果嫌400mm唔夠長, 改買300mm/4, 都係萬鬆d蚊, 都係駁2X 變成600mm就一定夠玩, 不過就要接受8光圈喇!

補充以上所講只係平玩, 打大雀會好d, 小鳥就一定差d囉

Quote:
Original posted by chuchiwah at 28/02/2010 12:14
買支70-200mm/2.8, 大概萬鬆d蚊(平d可買支幾千蚊定焦200, 價錢自己問, 我只知大概), 然後再買約$1250 k字頭extender 2X, 駁埋400mm都頂得下, 雖然光圈收細到5.6, 但日光日白影都冇乜問題
如果嫌400mm唔夠長, 改買300 ...
咁講法點解唔買400mm f/5.6定焦呢,價錢都係9.6k,平過70-200mm f/2.8+2x又唔使加tube直出400mm

p.s.買單筒作digiscoping唔係想像中咁易用...買前三思(真言)

[ Last edited by pitarhk at 28/02/2010 20:05 ]

多謝CHING 們的意見,我見好多位CHING 出單筒相都好靚
我都希望可以學下
不過可能真係外於金錢問題
我諗可能要"閣至"
ANYWAY~THX ALL!
不過我會繼續努力去ENJOY 鳥攝

我都認為單筒並非易用, 買前真係要三思呀
用400/5.6 打雀是另一方法, 但要考慮清楚自己打雀興趣是否長久, 還是一時興之所致, 否則沒趣時, 無論單筒、定焦300或400只會投閒置散, 平時用唔著, 想甩手未必易, 平甩好無癮
另外,C記有部DC"PowerShot SX20 IS", 射程去到560mm, 都可以平有平玩

小弟衣家用S150-500 + 450D 影雀仔
其實我都鐘意影雀仔,可以一個人去靜靜地又得
一班人去開開心心又得
我聽日去大埔滘搵下雀仔
希望好天氣

Thread